פוליציטמיה הנה תופעה בה נוצרים יותר מדי תאים אדומים במח העצם, ללא סיבה ידועה. התאים מצטברים במח העצם ובמחזור הדם, מגבירים את נפח הדם וגורמים לדם להיות מעובה או צמיגי יותר מהרגיל. בחלק גדול מהמקרים, מיוצרות גם יותר מדי טסיות ותאי דם לבנים. על פי הרפואה הסינית זו פתולוגיה של עודף חום בגוף בכלל ובדם בפרט.
האיברים האחראיים על מערכת הדם על פי הרפואה הסינית הנם הכבד, הלב והטחול.
הכבד
נחשב ברפואה הסינית ל”גנרל”. המנהיג, בעל החזון, הרואה קדימה.
הוא מבטא את איכות אלמנט העץ, המתאפיין אצל האדם בצמיחה, תנועה והתפתחות מתמדת. הכבד אחראי על ויסות והנעה של דם לכל חלקי הגוף, בזמן מנוחה הוא מאחסן את הדם. הדם עובר בו ניקוי ורענון, ובזמן פעילות הכבד מווסת אותו לאיברים השונים. הכבד מזין ומלחלח את הרקמות החיוניות לתנועה (גידים, שרירים ורצועות) ומשפיע על העיניים (האחראיות על הראייה הפיזית והראייה הפנימית הקשורה לכיוון האדם בחיים).
הכבד הוא בית הנשמה (בסינית HUNN) האחראית על יכולת התכנון ומציאת הכוון בחיים.
מחלות הכבד על פי הרפואה הסינית
הפרעות בזרימת הדם בכבד, מובילות להפרעות בנפח הדם ועלולות לגרום למצב של חסר או עודף דם במקומות מסוימים או לסטגנציה של דם. מנקודת מבט סינית, רעלים בגוף נחשבים למחממים את הדם. במצב תקין, הכבד מנקה רעלים ולכן הוא נחשב גם למקרר הדם. כבד בריא חשוב ביותר לתהליכי ניקוי רעלים (דטוקסיפיקציה) של מערכת הדם בגופנו. כבד חולה, לא יקרר ויניע את הדם כמו שצריך.
טיפול בפוליציטמיה
בטיפול ברפואה סינית בפוליציטמיה ידאג המטפל להניע, לאזן ולקרר את הכבד ולהביאו למצב תקין. חשיבות עצומה בטיפול ניתנת לפעילות גופנית יומיומית המסייעת לסירקולציית הדם.
תזונה מתאימה לקירור דם ותנועה תקינה של הכבד:
צריכה מוגברת של מזונות ירוקים: הצבע הירוק מחזק את הכבד, ועוזר בנטרול וסילוק רעלים. מזונות ירוקים מכילים כלורופיל ואנטי אוקסידנט חשוב שנקרא לוטאין. הירוק מטהר את הדם, והטמפרטורה שלו נחשבת קרירה, ולכן נחשב מצוין לניקוי הכבד.
ירקות: ארטישוק, שעועית ירוקה, ברוקולי, אספרגוס, קישואים, כרוב, תרד, רוקט, נבטים, סלרי, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, נענע, מנטה, חסות למיניהן.
** צריכה מרובה של מזונות ירוקים עלולה לשנות את קרישיות הדם כיון שהם עשירים בוויטמין K. לכן לחולי פוליציטמיה המאופיינים בדם סמיך מלכתחילה חשוב להיזהר מצריכה מוגברת של אלו.
קטניות: עדשים ירוקות ובמיוחד הקטנייה מאש.
פירות: תפוח עץ ירוק, מלון, שזיפים ירוקים.
מאכלים חמוצים: הטעם החמוץ עוזר בהנעה של הכבד, מכווץ ומפעיל את כיס המרה, ומשחרר מיצי מרה. הפרשת מיצי מרה היא הדרך העיקרית של הגוף להיפטר מהפסולת. חשוב לצרוך מטעם זה בכמות מתונה. לכם צריכה מתונה של חמוץ עוזרת לתפקוד הכבד. מומלץ להוסיף לימון וחומץ תפוחי עץ, בכמות מועטה למזונות הנאכלים.
סיבים תזונתיים: עוזרים בקשירה של השומנים בכבד, ובהוצאתם החוצה דרך הצואה. קליפות של ירקות ופרות, עלים ירוקים ומאכלים מחיטה מלאה, מכילים סיבים.
מאכלים שעשירים באומגה 3: חומצת שומן חיונית לגוף המדללת את הדם ועוזרת לזרימת דם טובה יותר, ומחזקת את תפקוד הכבד. נמצאת בעלים ירוקים, בזרעי פשתן טחונים, בדגי ים צפוניים כמו סלמון, טונה, בקלה, הליבוט ומקרל.
ממה להימנע בתזונה
חומרים רעילים המחממים את הגוף: אלכוהול וקפאין – קפה, שוקולד, רד בול, קולה, קקאו, ותה שחור.
מזון שומני ותעשייתי: מזון מטוגן, מרגרינה, חמאה, בשר שמן, בוטנים, קשיו ופיצוחים קלויים). מזונות עם חומרים משמרים (מזון בקופסה) חומרי צבע וחומרים מייצבים. בשר מעובד (נקניקים, פסטרמה) שמכילים ניטרטים ובשר מעושן.
פחמימות פשוטות: סוכר לבן וקמח לבן.
מאכלים חריפים או מתובלים מאוד.
הלב
הלב מכונה “הקיסר” והוא שולט על יתר איבר הגוף.
גם הרפואה המערבית וגם הרפואה הסינית טוענות שהלב אחראי על זרימת הדם ועל כלי הדם. לב חזק ובריא משמע זרימה טובה של דם והזנה לכל רקמות הגוף. (על פי הרפואה הסינית והרפואה הקונבנציונלית).
על פי הרפואה הסינית, הלב דוחף את הדם לכל הגוף ואחראי על תקינותם של כלי הדם. דרך השליטה בזרימת הדם שולט הלב על כל איברי הגוף. בנוסף, נחשב הלב לבית התודעה (mind) המאחסן את המודעות והמהות של האדם. בריאותו קשורה לפעילות מנטאלית ורגשית של האדם (בסינית Shen).
הלב אחראי ליכולת האדם לישון שינה איכותית, לחשוב בצורה צלולה ולזכור.
כאשר האנרגיה שלו לא מאוזנת, עלולים להופיע סימפטומים כמו קשיי שינה, בעיות זיכרון, קשיי ריכוז, חרדות, תחושת חום וצמא מוגבר.
טיפול בפוליציטמיה
בטיפול ברפואה סינית בפוליציטמיה ידאג המטפל להרגעה וקירור הלב (עם זהירות מקירור יתר). זאת ע”י נקודות דיקור מתאימות על מרידיאן הלב, מעטפת הלב והכליות. פעילות גופנית ומדיטציה מסיעים מאוד להרגעה של מרידיאן הלב.
תזונה בעלת אנרגיה מקררת לגוף
תזונה המתאימה ללב בפוליציטמיה נחשבת לתזונה עם אנרגיה מקררת הכוללת:
פירות וירקות – ברוקולי, כרוב, גזר, כרובית, תירס, סלרי, מלפפון, קולורבי, צנון, מלון, ואפרסק.
מזונות מקררים נוספים – אצות, טופו, ותבלינים מרעננים כמו כוסברה, שמיר ונענע.
מזונות בעלי טעם מר משויכים לאלמנט האש. הם מטהרים חום בלב ומנקים את העורקים ממשקעים של שומנים וכולסטרול. הטעם המר מחזק את הלב, אך בכמות גדולה מדי הוא עלול להזיק ולפגוע בנוזלי הגוף. אז במינון בבקשה !
הטעם המר גם מטהר את הכבד (ראה למעלה).
מזונות הנחשבים מרים – אלפפה, שיפון ותה.
מר חמוץ – זיתים, חומץ.
מר חריף – בצל ירוק, כורכום, פלפל לבן, קליפות תפוז ואשכוליות.
מר מתוק – אספרגוס, אמרנט, סלרי, חסה, פפאיה, קינואה.
הטחול
מחזיק את הדם בכלי הדם ומניע צ’י (אנרגיה) ודם.
הוא אחראי על מסת שרירי הגפיים והזנתם ועל תקינותן של טסיות הדם. אחד הסימנים לפוליציטמיה הוא טחול מוגדל ומכאן גם חשיבות תקינותו במחלה מבחינת הרפואה הסינית והמערבית כאחד.
טיפול בפוליציטמיה לפי הרפואה הסינית לטחול קשר ישיר למערכת העיכול. כשהוא בריא, הוא מייצר אנרגיה (צ’י) מהמזון שאנו צורכים. כשתפקודו נפגע, במקום צ’י הוא מייצר לחות או ליחה. הליחה שמייצר הטחול פוגעת בתפקוד הלקוי מלכתחילה שלו ונוצר מעין “מעגל קסמים” בו האדם מרגיש דחף לצריכת מזונות מתוקים המספקים אנרגיה מידית אבל מחלישים עוד יותר את הטחול ומחמירים את מצבו, לאורך זמן. חולשת טחול ותלות במתוקים מייצרת מחלות רבות בגוף מבניהן: קרון, קוליטיס, ברונכיט, דלקת ראות ועוד.
לפי הרפואה הסינית הטחול הוא בית האינטלקט (בסינית Yi ) ויכולת הלמידה והריכוז של האדם תלויה בבריאותו. היכולת לקחת רעיון מסוים ולהפכו לדבר ברור ומוגדר שייכת לטחול. מחשבות יתר פוגעות בטחול.
בטיפול ברפואה סינית בפוליציטמיה חשוב לשים לב למצב הטחול. אם הוא חלש, נחזקו. אם הוא לא שולט בדם, יחזק המטפל את הצ’י וישמר את הדם בכליו בעזרת נקודות דיקור מתאימות. מדיטציה מסייעת מאוד להרגעת מחשבות יתר ובכך לטחול.
תזונה לחיזוק הטחול
מזונות רבים המחזקים את הטחול נחשבים לבעלי אנרגיה מחממת ולכן לא מתאימים לחולי פוליציטמיה (הסובלים כבר מיתר חום פנימי).
המזונות המועילים במיוחד לחיזוק הטחול שלא מייצרים חום פנימי הנם:
פחמימות הכתומות– בטטה, גזר ,דלעת.
ירק – סלק.
דגן/חלבון – קינואה.
מזון מין החי – טונה, הודו.
מוצרי חלב שעברו תהליך תסיסה והחמצה בכמויות קטנות – חמאה, יוגורט, לבנה,.
מזון מתוק בכמות קטנה כמו: משמש, ענבים, תאנים, תמרים ושזיפים.
הרגלי תזונה נכונים החשובים לא פחות כוללים:
- הקפדה על לעיסה ממושכת של המזון, בכדי לא להכביד על תהליך העיכול. רצוי 20 לעיסות בכל ביס.
- מספר ארוחות קטנות ביום. ארוחה גדולה מכבידה על תהליכי הגוף.
- בישול, אידוי או אפייה של המזון. (ירקות חיים, קשים יותר לעיכול).
- אוכל ושתייה שלא יהיו קרים מטמפרטורת החדר. (לא ישירות מהמקרר).
- אנרגיית כבד מאוזנת חשובה ביותר ולכן חשוב לאכול תזונה שלא תפגע בו ולהמעיט בשמנים, קפאין, אלכוהול ומזון מעובד (junk food ).
- להימנע או להמעיט במזונות המייצרים ליחה בגוף כמו: מוצרי חלב, תפוזים, אגוזים, בננות ודברי מתיקה.
הכליות
אסור לשכוח גם את הכליות בטיפול – בעיות בדם יכולות לנבוע מפתולוגיה בכליות. שכבת ה Shao Yin בגוף (על פי הרפואה הסינית), מורכבת ממרידיאן היד של הלב ומרידיאן הרגל של הכליות. שכבה זו קשורה לחום. האיברים בשכבה: הכליות והלב אחראים על שמירה ויצירה של החום המטבולי בגוף והערוצים שלה מווסתים את האש בגוף. במערכת ה- Shao Yin הערוצים והאיברים מאזנים את הפעולה אחד של השני. טיפול המאזן בין הכליות ללב יספיק ברוב המקרים, לקירור הדם ויצירת הנעה תקינה שלו. זאת כיוון שטיפול בכליות גם משפיע על הכבד (יחסי אם ובן) ומאזן אותו.
וקצת גם רפואה מערבית
הרי אי אפשר בלעדיה …
פוליציטמיה מחולקת לפוליציטמיה ראשונית ומשנית :
פוליציטמיה ראשונית – פוליציטמיה ורה Polycythemia vera – דומה באופייה לתהליך סרטני, אבל בדרך כלל לא מהווה סיכון משמעותי. במחלה נפגע המנגנון של ייצור כדוריות הדם האדומות במח העצם, ופגיעה זו מביאה ליצירה בלתי מבוקרת של כדוריות דם אדומות.
פוליצטמיה משנית – מאופיינת בכמה גורמים: עלייה לגבהים – (טיפוס הרים וטיסות). בגובה רב יורד לחץ החמצן באטמוספרה, וכדי לספק את תצרוכת החמצן בגוף מיוצר מספר רב של כדוריות דם אדומות. תגובה זו היא תגובה תקינה למצב פיזיולוגי משתנה בגוף.
אצל מעשנים, מכיוון שאצלם ההמוגלובין הפנוי לנשיאת חמצן נמוך יותר, וחלקו תפוס על ידי רעלים.
בקרב אוכלוסייה בעלת אופי לחוץ ביותר.
כשהגורם לפוליציטמיה נעלם, הגוף חוזר לאיזון.
סימנים וסימפטומים של פוליציטמיה בגוף
- פוליציטמיה מאופיינת בגוון עור אדמדם והתאדמות של כפות הידיים, הרגליים ותנוכי האוזניים.
- כיוון שהדם מעובה מהרגיל, הוא לא זורם בקלות. הבעיה באה לידי ביטוי, במיוחד בכלי הדם הדקים. מצב זה מגביר את הסיכון לתרומבוזיס (היווצרות קרישי דם בתוך כלי הדם). קרישי דם יכולים להיווצר בחלקים שונים של הגוף. ברגליים, בלב (לגרום להתקף לב) ובמוח (לגרום לשבץ). המטרה עיקרית של הטיפול היא לשמור על ספירת דם נורמלית ולהקטין את הסיכון לתרומבוזיס.
- בפוליצטמיה ורה נראה לרוב הגדלת טחול שתסמינה כוללים תחושות אי-נוחות, כאב או מלאות בחלק השמאלי עליון של הבטן. טחול מוגדל עשוי לגרום ללחץ על הקיבה וכתוצאה מכך לתחושת מלאות, קלקול קיבה ואיבוד תאבון.
- במקרים מסוימים גם הכבד עשוי להיות מוגדל.
- סימנים נוירולוגים שונים כמו כאבי ראש, הפרעות בראייה / ראייה מטושטשת, סחרחורות ויתר לחץ דם.
- לעתים יופיע גרד בעור במיוחד אחרי מקלחת חמה, הזעות בלילה, עקצוצים בגפיים, חולשה ועייפות, כאבי מפרקים ונטייה לדימומים.
טיפול
הטיפול מותאם לסוג הפוליציטמיה:
בפוליציטמיה משנית אין צורך לטפל בדרך כלל. פוליצטמיה על רקע של חוסר בחמצן (היפוקסיה) נחשבת למצב פיזיולוגי תקין.
- בפוליציטמיה ורה ניתן לטפל על ידי הקזות דם תכופות.
- בחלק מהמקרים הטיפול יכלול גם כריתת טחול.
- בנוסף, משלבים בטיפול אספירין, כדי למנוע יצירת קרישי דם.
- לעתים יש צורך גם בטיפול בכימותרפיה.
סיבוכים בפוליציטמיה
- הסיבוך העיקרי בפוליציטמיה הוא עודף צמיגות של הדם, בגלל הכמות הרבה של כדוריות הדם האדומות. עודף צמיגות של נוזל הדם יכול לגרום לאוטמים באיברים שונים בגוף וליצור קרישי דם בעורקים או בוורידים.
- פוליציטמיה ורה יכולה לעבור התמרה ללוקמיה חריפה שהטיפול בה קשה יותר ורוב החולים מתים ממנה.
- אצל כחמישית מהחולים עלול להתפתח מצב הנקרא מיאלופיברוזיס (Myelofibrosis), המשקף הרס של מח העצם.
פרוגנוזה
פוליציטמיה ראשונית אינה מחלה מסוכנת, בדרך כלל (למעט הסיבוכים הנ”ל ), ולכן ניתן לחיות אייתה כל החיים, ללא הגבלה משמעותית. אצל מטופלים רבים המקבלים טיפול המחלה נשארת יציבה למשך תקופה ארוכה, לפעמים למשך שנים רבות.
אצל חלק מהאנשים, פוליציטמיה מחמירה עם הזמן למרות הטיפול. הטחול עשוי להמשיך ולגדול. אנמיה ותרומבוציטופניה (מספר נמוך של טסיות בתנועה) מופיעות, כיוון שמח העצם אינו מסוגל לייצר מספיק תאים אדומים וטסיות. תאי דם שלא הגיעו לבגרות מתחילים להופיע בדם. הטיפול במצב הזה הוא טיפול תומך וכולל מאמצים לשיפור איכות החיים של המטופל על ידי הקלה על תסמיניו ומניעה וטיפול בכל הסיבוכים המתפתחים מהמחלה או מהטיפול בה. הוא עשוי לכלול עירויי דם על פי הצורך, הקלה בכאבים ודיכוי זהיר של מח העצם. במקרים ספציפיים, כריתת הטחול או הקרנה במנות נמוכות על הטחול מקלה על התסמינים.